A számunkra optimális hőszigetelést még a vásárlás előtt válasszuk ki:

hőszigetelés lehet polisztirol lapos (ezen belül: a világújdonságnak számító clima EPS polisztirol lap, vagy Grafith reflex lap) illetve kőzet/ásványgyapot lapos.

jó hőszigetelés ára rövid idő alatt megtérül. A hőszigetelő rendszer vásárlásánál ne csupán az alacsony ár legyen az egyetlen szempont.

Fontos, hogy olyan megbízható, márkát vásároljunk, amihez a márkakereskedő minden kapcsolatos dokumentumot (szállítói megfelelőségi nyilatkozat, EMI engedély) rendelkezésünkre tud bocsátani.

Teljes hőszigetelő rendszert vásároljunk, mert sajnos sok példa akad arra, hogy a „túl kedvező áron” vásárolt hőszigetelő rendszer nem volt megfelelő minőségű és a polisztirol lapok összehúzódtak, ezáltal repedések keletkeztek, vagy a rossz minőségű ragasztóval feltett lapok elváltak a faltól.

Saint Gobain Weber terranova által forgalmazott komplett hőszigetelő rendszerekre a gyártó garanciát vállal, a gyártás során a magyar szabványoknak megfelelő alapanyagokat használnak fel.

Saint Gobain Weber Terranova a hőszigetelő rendszer megfelelő beépítése mellett, GARANCIÁT vállal a komplett rendszerre.

Aki nézte már hitetlenkedve téli gázszámláját, az tudja, hogy házának hőszigetelése nem megfelelő.
Ez a szám azt jelenti, hogy a fal 1m2 felülete mennyi hőenergiát ad le a külső tér felé, akkor, ha a külső és a belső oldal között pontosan egy fok a hőmérséklet- különbség.
Míg a mai magyar építési gyakorlatban az 5-6 cm vastag hőszigetelés az általános, addig a legtöbb európai országban már ma is jóval előttünk járnak: Ausztriában például 9 cm, Szlovákiában pedig 10 cm a homlokzati hőszigetelés minimális vastagsága, ami már kielégíti energiatakarékossággal kapcsolatos előírásokat.
Falazat anyagaPolisztirol lap ajánlott hőszigetelési vastagsága(cm)Szerkezetimegtakarítás
vastagság(cm)AT-H80GRAFIT 
kisméretű tömör tégla258777%
kettősméretű, kevés lyukú258775%
B 30308773%
Uniform 13/10307665%
RÁBA256559%
POROTON PF 45/19306557%
Porotherm 30305447%
Porotherm 38383328%
vasbeton 9889%

weber.therm hőszigetelő rendszerek ár-érték aránya jóval kedvezőbb az olcsóbb, gyengébb minőségű termékeknél.

Miért fontos a hőszigetelés?

Napjainkban a növekvő energiaárak és megszűnő ártámogatások idején otthonaink energiahatékonysági fejlesztése és az utólagos hőszigetelése nagyon fontos feladat.

A belső terekkel szemben támasztott igények olyan épületek kivitelezését tette szükségessé, amelyek jó hang- és hőszigetelésűek, így alacsony energiafogyasztást biztosítanak 

Egy családi ház esetében a teljes hőveszteség kb. 30%-a a határoló falakon keresztül távozik.

Új épületek esetében már a tervezésnél és a régi épületek felújításánál is figyelembe kell venni a különböző homlokzati hőszigetelési rendszerek tulajdonságait.

A külső falak hőszigetelő képessége akár 70-80%-ban is javítható (pl. vasbeton fal esetében) a weber.therm hőszigetelő rendszerekkel.

A falszerkezetek különböző anyagokból  és különféle méretben  készülhetnek, amelyek eltérő hőszigetelési megoldást tesznek szükségessé, függetlenül attól, hogy új vagy régi épületről van szó.

Az épületek értékét és élettartamát nagymértékben megnöveli a minőségi anyagokkal kivitelezett díszítővakolat, amely maximálisan színtartó, vízzáró, ugyanakkor kiváló pára-áteresztési tulajdonságai mellett a levegő károsító hatásainak is hosszú távon ellenáll.

 

Weber.therm homlokzati hőszigetelés

A legnépszerűbb hőszigetelő megoldást a hőszigetelő lapokra épülő „weber.therm rendszerek” jelentik.

A hőszigeteléshez használt lapok rendkívül alacsony hővezetési képességének köszönhetően a falak állandó, egységes hőmérsékletet biztosítanak a teljes lakótérben. Függetlenül a külső hőmérséklettől, a belső klíma kiegyensúlyozott, kellemes marad.

Meglévő és új épületeknél is alkalmazhatóak,  hőszigetelő képességük miatt energetikai szempontból igen hatékonyak, kivitelezési költségük viszonylag alacsony, homlokzati burkolatként alkalmazva a falak hőtároló kapacitása növelhető, amely télen gazdaságos fűtésszabályozást, nyáron természetes hűvös klímát eredményez.

Minden igényhez megkeressük megfelelő hőszigetelő rendszert (a páraáteresztőtől az éghetetlenig, az egyedi struktúra és színválaszték, ill. a különféle lábazatok gazdaságosságot és variálhatóságot biztosítanak), a befektetés mindenképp megtérül.

Az elkészült rendszer emeli a meglévő épület értékét, mivel alacsonyabb rezsiköltségeket eredményez és nő az épület élettartama is.

A kiváló magyar minőségű és széles színválasztékban elérhető fedővakolatok az épület külső megjelenését is esztétikusabbá varázsolják.

Gondosan összeválogatott, tesztelt rendszerelemekből állnak.

weber.therm rendszerekre rendszergaranciát vállal a Saint Gobain Weber Terranova Kft.  

Forrás: weber kalauz 2009

 

Milyen vastagságú hőszigetelő rendszert válasszunk?


A szigetelőképesség mértéke: U (W/m2K)

hőszigetelés biztosítja a belső tér téli-nyári hővédelmét, a falazat állagvédelmét és védi a szerkezetet a hőmérsékletváltozás okozta káros mértékű alakváltozástól.

homlokzati hőszigetelő rendszer a tartófal külső oldalán helyezkedik el.

hőszigetelés vastagsága igény szerint növelhető, a falszerkezetnek csak statikai funkciókat kell ellátnia, így a hasznos beépített alapterület aránya is növekszik.

Továbbá a felhasznált hőszigetelő réteg vastagsága határozza meg a hőszigetelés hatékonyságát:

Az utólagos  hőszigetelés munkadíja, a felhasznált kiegészítő anyagok költsége nem változik abban az esetben sem, ha 5 cm-es, vagy 10 cm vastag szigetelést választunk, viszont a legtöbbet úgy takaríthatunk meg a hőszigetelő rendszer élettartama alatt, ha minél vastagabb szigetelést választunk. Ennek következtében a ház jobb védelmet biztosít télen a hideggel és nyáron a hőséggel szemben.

A fűtési költségekkel takarékoskodni kívánók számára a ma Magyarországon megszokottnál lényegesen vastagabb, a táblázatban megadott hőszigetelés vastagságokat célszerű választani:

1. számú táblázat: forrás: austrotherm.hu

Minél több a szigetelés, annál jobb. A túl vékony szigetelés alkalmazása, a helytelenül végrehajtott rögzítés, vagy a szükséges levegőcsere biztosításának elhanyagolása veszélyezteti a megfelelő belső klíma kialakítását.

A hőszigetelő anyag típusát, valamint a hőszigetelő réteg vastagságának meghatározását bízza szakemberre, vagy kérje munkatársaink segítségét az alábbi telefonszámon: +36-33-509-985